Masz ochotę na coś chrupiącego, ale jednocześnie kremowego, co się będzie rozpływać w ustach? Lubisz desery, które nie wymagają wiele pracy, ale powalają na kolana smakiem? Postaw na tartę z gorzką czekoladą! To wypiek, który świetnie się sprawdzi zarówno jako niedzielny deser, jak i jako alternatywa dla tradycyjnego tortu na urodziny. Dowiedz się, jak przygotować tartę z gorzką czekoladą.
Przepis na tartę z gorzką czekoladą
Aby upiec tartę z gorzką czekoladą, potrzebujesz specjalnej okrągłej formy z pofalowanym, niskim brzegiem. Warto ją kupić, ponieważ bez problemu umieścisz w niej surowe ciasto, a później z łatwością wyjmiesz z niej kawałek deseru i podasz go gościom. Ponadto tarta upieczona w specjalnej foremce wygląda zdecydowanie bardziej estetycznie.
Składniki na tartę z gorzką czekoladą:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 45 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 30 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 375 ml śmietanki kremówki,
- 50 g masła.
Żelka malinowa:
- 500 g malin,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody.
Zobacz też: Na co pomaga grota solna?
Przygotowanie tarty z gorzką czekoladą
Przygotowanie deseru zacznij od zrobienia ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, cukier puder, kakao i szczyptę soli. Dodaj masło i pokrój go w kostkę. Do środka dodaj żółtka i powoli zagnieć całość na gładkie ciasto. Jeśli masa nie chce się lepić, możesz dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
Mieszaj składniki tak długo, aż powstanie jednolita kula. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po tym czasie ustaw piec na temperaturę 180°C z termoobiegiem. Wyciągnij blachę i posyp ją cienką warstwą bułki tartej lub kaszy manny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm, a następnie nawiń na wałek i przełóż do formy. Dokładnie wylep nim spód i boki blaszki, tak żeby nie pozostało żadne wolne miejsce. Ponakłuwaj dno widelcem i wysyp na nie np. ziarna fasoli. Dzięki nim ciasto nie urośnie i pozostanie płaskie przez cały czas pieczenia. Surowy spód włóż do piekarnika na ok. 15 minut. Gdy będzie gotowe, wyjmij je z pieca i zostaw w formie aż do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj żelkę malinową z przepisu ze strony W Kuchni Z Wedlem. Garść owoców odłóż do dekoracji, a resztę wsyp do rondla i dodaj do nich cukier oraz sok z cytryny. Włącz palnik. Do szklanki wsyp żelatynę i zalej ją odrobiną wody. Odstaw na bok do napęcznienia.
Gdy maliny zaczną się rozpadać w garnku, wyłącz palnik i wymieszaj całość. Możesz je od razu połączyć z żelatyną. Jeśli jednak przeszkadzają Ci pestki, przetrzyj masę przez sitko i dopiero wtedy dodaj składnik żelujący. Po wymieszaniu go z masą wlej całość na gotowe ciasto i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Kiedy żelka będzie sztywna, czas zrobić nadzienie. Zagotuj w garnku śmietankę i dodaj do niej czekoladę. Gdy się rozpuści, dodaj masło i delikatnie zmiksuj całość. Gotową masę wylej na żelkę. Ponownie odstaw deser do lodówki. Po ok. 3-4 godzinach nadzienie zastygnie i tarta powinna być gotowa do podania. Udekoruj ją malinami i zaserwuj gościom!