Skraplacze – duża różnorodność modeli

Adrian Chojnicki

Duża różnorodność skraplaczy nie jest przypadkowa. Powinny one zostać należycie dopasowane do urządzenia chłodniczego, aby zapewnić optymalną wydajność i działanie. Skraplacze dobrane w niewłaściwy sposób mogą skutkować większym zużyciem energii elektrycznej, niewystarczającą wydajnością, skracać żywotność całego układu chłodniczego, a nawet doprowadzić do awarii całego urządzenia.

Skraplacze – jak je dzielimy?

Można dokonać podziału skraplaczy ze względu na rodzaj chłodziwa. Wyróżniamy dwa rodzaje: 

  • skraplacze powietrzne – chłodzone powietrzem,
  • skraplacze wodne – chłodzone wodą.

Dalej skraplacze dzielą się na modele ze względu na budowę. I tak przykładowo w przypadku skraplaczy powietrznych znajdują się:

  • skraplacze lamelowe,
  • skraplacze lamelowe z wentylatorem osiowym,
  • skraplacze płytowe,
  • skraplacze grawitacyjne.

Poszczególne rodzaje skraplaczy powietrznych różnią się od siebie konstrukcją i wydajnością. Często spotykane są skraplacze lamelowe z wentylatorem osiowym, który usprawnia pracę urządzenia i podnosi wydajność. Takie rozwiązanie może być dopasowane zarówno do małych, jak i dużych urządzeń chłodniczych.

Skraplacze – odpowiedni dobór do urządzenia chłodniczego

Dopasowanie i wybór właściwego produktu wiąże się z dobraniem skraplacza o odpowiedniej mocy i wymiarach. W zależności od potrzeb dostępne są skraplacze pojedyncze oraz podwójne, które charakteryzuje dużo większa wydajność.

Dobór odpowiedniego urządzenia wiąże się z poznaniem kilku ważnych parametrów. Po pierwsze musimy wiedzieć jaki czynnik chłodniczy będzie stosowany w układzie chłodniczym, w jakich temperaturach będzie pracowało urządzenie oraz jakie panują warunki. Duże i gwałtowne zmiany temperatur, skoki ciśnienia oraz ciężkie warunki pracy mogą wiązać się z większym kosztem związanym z zakupem skraplaczy oraz całego urządzenia chłodniczego.

Czy skraplacze są niezbędne w układzie chłodniczym?

Skraplacze chłodnicze są komponentami, które wymagane są do prawidłowego działania w każdym urządzeniu chłodniczym. Skraplacze są wykorzystywane w meblach gastronomicznych, takich jak: stół chłodniczy, lada chłodnicza, szafa chłodnicza, a także w innych urządzeniach, jak pompy ciepła.

Przeczytaj również:  Najczęstsze awarie wózków widłowych

Duże zróżnicowanie urządzeń w których stosowane są skraplacze pokazuje tyko, jak ważne są to elementy. Wybierając skraplacz do własnego urządzenia, odpowiednio go dopasujmy, czym zapewnimy optymalne działanie całego układu chłodniczego.

Udostępnij ten artykuł
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *