skraplacze
Ogolne

Skraplacze – duża różnorodność modeli

Duża różnorodność skraplaczy nie jest przypadkowa. Powinny one zostać należycie dopasowane do urządzenia chłodniczego, aby zapewnić optymalną wydajność i działanie. Skraplacze dobrane w niewłaściwy sposób mogą skutkować większym zużyciem energii elektrycznej, niewystarczającą wydajnością, skracać żywotność całego układu chłodniczego, a nawet doprowadzić do awarii całego urządzenia.

Skraplacze – jak je dzielimy?

Można dokonać podziału skraplaczy ze względu na rodzaj chłodziwa. Wyróżniamy dwa rodzaje: 

  • skraplacze powietrzne – chłodzone powietrzem,
  • skraplacze wodne – chłodzone wodą.

Dalej skraplacze dzielą się na modele ze względu na budowę. I tak przykładowo w przypadku skraplaczy powietrznych znajdują się:

  • skraplacze lamelowe,
  • skraplacze lamelowe z wentylatorem osiowym,
  • skraplacze płytowe,
  • skraplacze grawitacyjne.

Poszczególne rodzaje skraplaczy powietrznych różnią się od siebie konstrukcją i wydajnością. Często spotykane są skraplacze lamelowe z wentylatorem osiowym, który usprawnia pracę urządzenia i podnosi wydajność. Takie rozwiązanie może być dopasowane zarówno do małych, jak i dużych urządzeń chłodniczych.

Skraplacze – odpowiedni dobór do urządzenia chłodniczego

Dopasowanie i wybór właściwego produktu wiąże się z dobraniem skraplacza o odpowiedniej mocy i wymiarach. W zależności od potrzeb dostępne są skraplacze pojedyncze oraz podwójne, które charakteryzuje dużo większa wydajność.

Dobór odpowiedniego urządzenia wiąże się z poznaniem kilku ważnych parametrów. Po pierwsze musimy wiedzieć jaki czynnik chłodniczy będzie stosowany w układzie chłodniczym, w jakich temperaturach będzie pracowało urządzenie oraz jakie panują warunki. Duże i gwałtowne zmiany temperatur, skoki ciśnienia oraz ciężkie warunki pracy mogą wiązać się z większym kosztem związanym z zakupem skraplaczy oraz całego urządzenia chłodniczego.

Czy skraplacze są niezbędne w układzie chłodniczym?

Skraplacze chłodnicze są komponentami, które wymagane są do prawidłowego działania w każdym urządzeniu chłodniczym. Skraplacze są wykorzystywane w meblach gastronomicznych, takich jak: stół chłodniczy, lada chłodnicza, szafa chłodnicza, a także w innych urządzeniach, jak pompy ciepła.

Przeczytaj również:  Przegląd stomatologiczny - procedura, częstotliwość i przygotowanie do wizyty

Duże zróżnicowanie urządzeń w których stosowane są skraplacze pokazuje tyko, jak ważne są to elementy. Wybierając skraplacz do własnego urządzenia, odpowiednio go dopasujmy, czym zapewnimy optymalne działanie całego układu chłodniczego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *