Grill z komorą wędzarniczą to rozwiązanie, które zadowoli każdego miłośnikami wysokiej jakości, własnoręcznie przyrządzanych mięs i ryb. To również sprzęt, który z powodzeniem sprawdzi się na wyposażeniu restauracji, hoteli, firm cateringowych oraz firm obsługujących różnego rodzaju imprezy plenerowe. W ostatnim czasie na rynku pojawiło się wiele propozycji z tej kategorii – przyjrzyjmy się kilku z nich.
Grille ogrodowe
Grillowanie w gronie rodziny czy znajomych jest jedną z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu w sezonie letnim. Dlatego też w wielu przydomowych ogródkach nie może zabraknąć solidnego grilla. Wśród najpopularniejszych modeli przeznaczonych do użytku prywatnego znajdują się modele KS-II-400 i Prince 300 – to modele mobilne, wyposażone w zestaw kół, który pozwala przemieszczać je na krótki dystansach w obrębie działki. Alternatywą są modele z serii Wi-King, które są w pełni stacjonarne. Ich zaletą jest posiadanie dwóch odrębnych komór wędzarniczych, co z pewnością spodoba się osobom lubiącym produkować własne wędliny.
Zobacz też: materiały ścierne najwyższej jakości
Grille dla biznesu
Do tej kategorii zaliczamy między innymi grillo-wędzarnie serii King oraz Mac & Ivic. Od grilli ogrodowych różnią się one przede wszystkim większymi rozmiarami komór wędzarniczych oraz rusztów. Dzięki temu idealnie sprawdzą się na wyposażeniu restauracji na świeżym powietrzu oraz różnego rodzaju dużych eventów – np. festiwali i festynów, pikników rodzinnych, imprez integracyjnych, wesel. Przy ich pomocy można w ciągu godziny przygotować setki porcji jedzenia.
Grille na lawetach
Osadzenie grilla na konstrukcji lawety to rozwiązanie dedykowane firmom cateringowych specjalizującym się w obsłudze imprez plenerowych. Lawetę z grillem można przewozić przy pomocy zwykłego samochodu osobowego lub niewielkiego samochodu dostawczego, a sam grill nadaje się do pracy właściwie od razu po ustawieniu go na stabilnym gruncie. Urządzenia te odznaczają się ogromną wydajnością i wymagają do obsługi kilku osób. Do tej kategorii zaliczamy m.in. grillo-wędzarnie Smoker I, Smoker II-500 i Smoker II-700.
Wszystkie z wymienionych produktów znajdziemy w ofercie firmy Smoker, uznanej w Polsce i na świecie marki grillo-wędzarni.
Dlaczego warto wybrać grillo-wędzarnię?
Grillo-wędzarnie nie tylko pozwalają przygotowywać żywność na wiele sposobów. Są one również wykonywane z wysokiej jakości materiałów i w sposób gwarantujący ich wysoką wydajność, bezpieczeństwo i niskie koszty eksploatacji. Dlatego mimo stosunkowo wysokiej ceny są one lepszym zakupem, niż typowy grill z otwartą komorą i paleniskiem umieszczonym tuż pod rusztem.